Isı kazanım yönetimi ile enerji tasarrufu

Yüksek performanslı bir dış cephe için dinamik güneş kırıcı sistemler bir zorunluluktur!

Dış cephedeki pencereler her iki yöne enerji aktarımı açısından en zayıf halkaları oluşturur. Modern camcılık etkileyici bir hızla gelişmektedir, ancak yine de cam, yıl boyunca değişen ihtiyaçları karşılamak ve buna bağlı olarak hem iç mekan iklimini hem de enerji performansını optimize etmek için gereken dinamik g, U ve LT değerlerini sağlayamaz.

Bunun tek çözümü, binadaki bazı temel fonksiyonların akıllı bir kombinasyonunu uygulamaktır. Varlık sensörlü ısıtma, soğutma ve aydınlatma ile birlikte dinamik güneş kırıcı sistemler ve doğru tipte cam seçimi. Bilim bunu yıllar önce kanıtladı ve şimdi de pazar bununla ilgili talebi ifade ediyor. Güneş kırıcı sistemler açısından "başarının anahtarı" güneş ışınlarının nasıl kontrol edildiğinde yatıyor.

Dinamik soğutma ve ısıtma stratejilerimiz, bina sakinleri için konforlu bir iklim sağlarken aynı zamanda da binadaki sistemlerin çalışması için gerekli olan enerjinin tüketim oranını azaltmayı amaçlamaktadır. Temel olarak, şu şekilde özetleyebiliriz: gerektiğinde soğutmayı desteklemek ve gerektiğinde ısıtmayı desteklemek (dinamik yalıtımla ilgili daha fazla bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz):

  • Soğuk mevsimlerde konfor ve enerji verimliliği bir ısıtma stratejisi gerektirir: güneş ısısı kazanımını yakalama, termal kütlede depolama, yalıtımla tutma ve gereken şekilde binaya aktarma.
  • Sıcak mevsimlerde konfor ve enerji verimliliği bir soğutma stratejisi gerektirir: güneşten gelen istenmeyen ısı kazanımlarını engelleme ve yapay soğutma ihtiyacını minimumda tutma.

Dynamic Insulation™ (Dinamik Yalıtım) Prensipleri

Dynamic Insulation™ binanın içi ve dışı arasındaki ısı alışverişini yönetmek amacıyla, gölgelik donanımlarını herhangi bir saat, gün veya mevsimdeki ihtiyaca uygun olarak konumlandırarak çalışır.


Sıcak mevsimlerde (gündüzleri) ve soğuk mevsimlerde (geceleri) Dinamik Yalıtım Prensipleri.

Herhangi bir saat, gün veya mevsimdeki ihtiyaca uygun olarak...

Dynamic Insulation™ gölgelik donanımları herhangi bir saat, gün veya mevsimdeki ihtiyaca uygun olarak dış cephe üzerinde konumlandırarak, son derece yararlı ve esnek g değerleri (SHGC katsayısı) ve U değerleri yaratır. Bu da binanın içi ve dışı arasında daha gelişmiş bir ısı alışverişi yönetimi sağlar. Bu sonuç sadece doğru şekilde programlanmış bir otomasyon sistemi kullanılarak elde edilebilir.

Genel ısı aktarımı katsayısı (U değeri) pencereli bir alandaki ısı aktarımı oranını ölçer; U değeri ne kadar düşükse, yalıtım o kadar iyidir. Dynamic Insulation™ performansını ölçmek için, yansıma ve gölgeleme donanımlarının U değerleri birleştirilmelidir: Gölgelik donanımlı tekli cam, çift camdan daha yüksek U değeri sağlayabilir.  Örneğin:

  1. Tekli cam: U=5,9
  2. Çift cam: U=2,7
  3. Üçlü cam: U=1,8
  4. Panjurlu çift cam: U<1,8

Enerji tasarrufu üzerindeki etki

Dinamik güneş kırıcı sistemler çeşitli faktörlere etki ederek, binanın ömrü boyunca enerji tüketimini azaltır.


Bir araya gelen ana parametreler bir bina çözümünü optimize etme amaçlı planlama ve tasarımın önemli bir bölümünü oluşturur:

g: odaya sadece camdan giren enerjinin yüzdesi (Güneş Işığından Isı Kazanımı Katsayısı - SHGC ile aynı)
gtot: odaya sadece camdan ve gölgelikten giren enerjinin yüzdesi
U: Gölgelik ve cam yalıtım kabiliyetinin ölçümü
Lt: ışık aktarımı katsayısı (LT)

Binanın ömrü boyunca enerji tüketiminin azaltılması:
  • Kurulu olan HVAC donanımının "doğru boyutlandırılmasına" olanak sağlar
  • Isı kaybını azaltarak U değerlerini arttırır
  • Kaplamalı cam kullanımını azaltır 
  • Isı kazanımını önemli ölçüde azaltır 
  • Doğal gün ışığı kullanımını maksimuma çıkarır 
  • Yapay aydınlatma gereksinimini/kullanımını azaltır

Güneş ısısı kazanımı katsayısı

Yukarıdaki şemada cam teknik özelliklerinden bazıları görülmektedir. Tekli Saydam Cam ve Çift Saydam Cam gösterilmekte ve daha sonra çeşitli kaplama seviyeleri eklenerek her cam tipi için g ve LT değerleri verilmektedir.

Saydam camla birlikte dinamik güneş kırıcı sistemler kullanarak, pencereden geçen enerji akışını gün, hafta, ay veya mevsimin belli bir zamanındaki ihtiyaca uygun şekilde "açabilecek ve kapayabileceksiniz". Yazın ısı kazanımını, kışın ise ısı kaybını yönetin. Ayrıca yansımayı yönetmek için de bir çözüme kavuşacaksınız. Bu "dinamik g değerinin" arkasındaki fikirdir.

Esnekliğin değeri...

Güneş ısısı kazanımı katsayısı (g değeri veya SHGC) pencerelerden ısı geçişini ölçer. Güneş kırıcı sistemlerle birlikte kullanılan bir camın kombine g değerine gtot değeri denir.

Bugün çoğu binada gereken gtot (veya gsystem) 0,10 - 0,15 gibi bir değer olmalıdır ki bu da camın tek başına sağlayabileceğinden çok daha düşüktür.

Kaplamasız saydam ve hatta düşük demirli cam ile dinamik güneş kırıcı sistemler kullanarak, gtot değerini güncel ihtiyaçlara uygun şekilde değiştirebilme esnekliğine sahip olursunuz ve her zaman mümkün olan en yüksek LT (Işık Aktarımı) değerini muhafaza edebilirsiniz.

İdeal olarak, g değeri yazın ısı kazanımını azaltmak için düşük ve kışın ise bedava ısı kaynağından yararlanmak için yüksek olmalıdır.

Bu da ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarını mümkün olduğunca minimuma indirmek amacıyla güneş kırıcı sistemleri akıllıca seçilmiş bir cam ile birleştirerek elde edilebilir. Kısa süre içinde, sadece cam kullanılan statik durumla karşılaştırıldığında esnekliğin sağladığı katma değeri fark edeceksiniz. Bu, Dynamic Insulation™ sisteminin temelidir.

Dinamik güneş kırıcı sistemlerin avantajları ile ilgili daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin!

* zorunlu alanlar
* zorunlu alanlar